Nieuws

WAT IS DE IDEALE DRINKTEMPERATUUR PER BIER?

De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma’s vrijkomen. En laten die vluchtige aroma’s nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier.

De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius. Voor een Pilsener is dit een fijne temperatuur, maar voor de meer aromatische bieren – die doorgaans ook meer alcohol bevatten – is dit te koud. De adviestemperatuur toont gelijke tred met het alcoholpercentage: hoe hoger, hoe warmer geserveerd. Zo kun je veel Stouts en IPA’s gerust bij tien graden Celsius drinken.

Natuurlijk is smaak persoonlijk. De één drinkt een IPA nou eenmaal liever wat kouder dan de ander. Ontdek vooral waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wanneer je hetzelfde bier naast elkaar proeft – één uit de koelkast en één uit de gangkast – zal je duidelijk verschil proeven.

Voor een aantal bierstijlen hebben wij de adviestemperatuur op een rijtje gezet:

Al kennis gemaakt met de Tilt

 

De Tilt-hydrometer is ontworpen voor thuisbrouwen en laat u direct het soortelijk gewicht en de temperatuur van uw brouwsel aflezen op uw compatibele Apple iPhone / iPad of Android-smartphone / tablet of Tilt Pi. De meeste Bluetooth 4.0+ apparaten werken met de Tilt. U kunt vervolgens optioneel gegevens in de cloud loggen met behulp van onze gratis Google Spreadsheets-sjabloon of andere cloudplatforms van derden. Zie onze Apps- sectie voor meer informatie.

Het doel is om thuisbrouwers te helpen beter bier te brouwen. Met de Tilt-hydrometer kunt u het soortelijk gewicht en de temperatuur van uw bier controleren tijdens het gisten, zonder ooit uw fermentor te openen of uw kostbare brouwsel uit te schenken. Dit maakt het brouwen consistenter en gemakkelijker te volgen. 

 

Meer weten over de TILT ™ HYDROMETER EN THERMOMETER klik op het logo.

Voorbeeld van het brouwen van een witbier met de Tilt

 

Hoe bevallen de bieren van de nieuwe brouwerijen

De laatste maanden heb ik veel nieuwe bieren gedronken  van sinds kort in de in de handel zijn van brouwerijen die de laatste jaren

er bij gekomen zijn.

Het valt me erg op dat veel van deze bieren erg bitter zijn door dat er veel bitter hop gebruikt wordt.

Hoe denken jullie hier over.

 

 

De nieuwe bieren zijn vaak erg bitter

76 WINNENDE BIEREN NA 5e DUTCH BEER CHALLENGE

18 april 2019
Op woensdag 20 maart 2019 werd in Rotterdam de vijfde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. 70 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 441 verschillende
bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Tijdens de prijsuitreiking in Theater Kantine Walhalla in Rotterdam op 18 april jl. werden de
76 winnende bieren bekend gemaakt. De Mitra Award ‘Het Beste Bier van Nederland 2019’ zal bekend gemaakt worden tijdens het openingsfestival van de Week van het Nederlandse
Bier op 16 mei 2019 in De Grote Kerk in Den Haag.
 
In totaal zijn er 21 gouden, 26 zilveren en 29 bronzen bieren uitverkozen. Grote winnaars zijn Jopen met 7 medailles, Hertog Jan met 6, Uiltje Brewing Company met 5, Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (La Trappe) met 4 en Swinkels Family Brewers en Bird Brewery (beiden met 3 medailles). Net als vorig jaar, na de derde editie van de Dutch Beer Challenge, zijn er ook dit jaar naast de grote brouwerijen veel kleinere craftbrewers die in de prijzen zijn gevallen, zoals BrouwerijBelgica, De Naeckte Brouwers, Amsterdam Brewboys, Brouwerij Vandeoirsprong,
Brouwerij Egmond, Brouwhoeve en Crooked Spider. La Trappe en Uiltje Brewing Company zijn de enige twee brouwerijen met 2 gouden medailles.
 
Verschillende biertypen
47 Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters en internationale specialisten hebben de 441 ingezonden Nederlandse bieren op 20 maart in Arminius Congres- en debatcentrum te Rotterdam blind geproefd in 25 verschillende biercategorieën, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, meibock, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren, rookbier en ook de categorie alcoholvrij/alcoholarm. Het aantal brouwerijen in Nederland is afgelopen jaren opnieuw gegroeid tot ruim 650 met bieren
in wisselende kwaliteit.  
Kijk verder op dutchbeerchallenge
 

80 bierbrouwers op Multi Bier Xperience in Helmond

Multi Bier in Helmond organiseert zondag 24 en maandag 25 maart 2019 de tweede editie van de Multi Bier Xperience. Tachtig (inter)nationale brouwerijen onder één dak presenteren honderden speciaalbieren en diverse workshops en proeverijen tijdens dit bierevenement dat gratis toegankelijk is voor ondernemers en professionals in de drankenbranche.

 

Dit zijn de 10 beste brouwerijen van Nederland –

de nummer 1 komt uit Den Helder

 

Met 658 bierbrouwerijen in Nederland is de keuze voor speciaalbieren enorm. Hoewel de grote boom van de afgelopen jaren voorbij lijkt te zijn, blijft het aanbod gerstenat voorlopig nog fors groeien.

Door alle biertjes zie je misschien de tap niet meer, want welk biertje is de moeite waard om eens te drinken? Het vak van biersommelier is niet voor niets zo in opkomst.

Untappd, een app om bier te beoordelen, houdt wereldwijd bij wat de allerbeste bieren zijn volgens hun gebruikers. Business Insider zet op basis van hun bevindingen de tien beste brouwerijen van Nederland op een rij.

Overgenomen van Businessinsider

1. Tommie Sjef Wild Ales 🍺 Den Helder

Plaats: Den Helder, Noord-Holland
Waardering: 4,06 sterren
Opgericht in 2014

2. De Moersleutel 🍺 Alkmaar

Plaats: Alkmaar, Noord-Holland
Waardering: 3,95 sterren
Opgericht in 2015

3. Mederij Marcus 🍺 Helmond

Plaats: Helmond, Noord-Brabant
Waardering: 3,88 sterren
Opgericht in 2016

4. Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder 🍺 Den Haag

Plaats: Den Haag, Zuid-Holland
Waardering: 3,79 sterren
Opgericht in 2013

5. Vandenbroek 🍺 Midwolde

Plaats: Midwolde, Groningen
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2014

6. Brouwerij de Molen 🍺 Bodegraven

Plaats: Bodegraven, Zuid-Holland
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2004

7. Bierbrouwerij De Koningshoeven 🍺 Berkel-Enschot

Plaats: Berkel-Enschot, Noord-Brabant
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 1884

8. d’Ooijevaer 🍺 Gennep

Plaats: Gennep, Limburg
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 2013

9. Brouwerij Kees 🍺 Middelburg

Plaats: Middelburg, Zeeland
Waardering: 3,71 sterren
Opgericht in 2015

10. Batches Beer Manufacturers 🍺 Berlicum

Plaats: Berlicum, Noord-Brabant
Waardering: 3,69 sterren
Opgericht in 2017


Biertje wordt duurder

Alle vier de grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw allemaal hun pilsprijs verhoogd.

Het gaat om de tarieven van Heineken, AB InBev, Grolsch en Swinkels voor horecaondernemers, die gemiddeld 4% moeten aftikken bij de brouwers.

Uiteindelijk zullen ze een deel daarvan aan de klant aan de tap doorrekenen.

Het vakblad ontdekte een constante prijsstijging door de jaren heen. Sinds 2014 is de gemiddelde pilsprijs met ruim 17% gestegen.

Brouwers noemen meestal de stijgende arbeidskosten, grondstofprijsverhogingen en „een tegenvallende zomer” volgens het blad als oorzaak.

 


Eetbaar bieretiket voor Litouws bier

De Litouwse brouwerij Vilkmergès heeft een eetbaar bieretiket ontwikkeld voor één van zijn bieren. Het bier Ziemos Elis heeft een koekje als bieretiket, heel duurzaam en lekker! 

Overgenomen van BIERNET.NL


Non-alcoholische bieren zitten in de lift

Steeds meer biermerken brengen een non-alcoholische variant van hun paradepaardjes op de markt. De laatste in de rij is Leffe, dat deze maand het allereerste volledig alcoholvrije abdijbier in België heeft gelanceerd. Maar het is ook een wereldwijde trend, klinkt het bij persagentschap Reuters.

Overgenomen van nieuwsblad

 

 


Bier bewaren: de gigantische invloed van temperatuur

Bier bewaren bij kamertemperatuur of juist gekoeld? Het is uiteraard behoorlijk afhankelijk van het type bier. Stouts doen het goed bij kamertemperatuur en de invloed van temperatuur bij pilsners is minder groot dan bij andere bierstijlen. ‘Maar de IPA, en andere bierstijlen die ‘zwaar gehopt’ zijn, gedijen het beste tussen de 4 en de 6 graden’, aldus Jan Klos, international beer quality manager bij Brewdog.

Overgenomen van Misset Horeca

 


De pilsprijs onder de loep: 75 procent duurder sinds 2006

 

De vier grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw allemaal hun pilsprijs verhoogd. Voor zowel fust- als tankbier gaan horecaondernemers gemiddeld zo’n 4 procent meer betalen. Misset Horeca neemt de traditionele, jaarlijkse prijsverhoging onder de loep en kijkt verder terug. Sinds 2014 is de gemiddelde pilsprijs met ruim 17 procent gestegen. Wie verder terugkijkt ziet een gemiddelde stijging van zo’n 75 procent.

Overgenomen van Misset Horeca 

 


Dit kost een biertje in de skigebieden

overgenomen van Biernet


DrankDrank