Nieuws
WAT IS DE IDEALE DRINKTEMPERATUUR PER BIER?
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma’s vrijkomen. En laten die vluchtige aroma’s nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier.
De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius. Voor een Pilsener is dit een fijne temperatuur, maar voor de meer aromatische bieren – die doorgaans ook meer alcohol bevatten – is dit te koud. De adviestemperatuur toont gelijke tred met het alcoholpercentage: hoe hoger, hoe warmer geserveerd. Zo kun je veel Stouts en IPA’s gerust bij tien graden Celsius drinken.
Natuurlijk is smaak persoonlijk. De één drinkt een IPA nou eenmaal liever wat kouder dan de ander. Ontdek vooral waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wanneer je hetzelfde bier naast elkaar proeft – één uit de koelkast en één uit de gangkast – zal je duidelijk verschil proeven.
Voor een aantal bierstijlen hebben wij de adviestemperatuur op een rijtje gezet:
- Pilsener: 3 – 8 graden Celsius;
- Dubbel: 6 – 10 graden Celsius;
- Tripel: 6 – 10 graden Celsius;
- Blond: 4 – 7 graden Celsius;
- Witbier: 3 – 5 graden Celsius;
- Weizen: 6 – 8 graden Celsius;
- India Pale Ale: 8 – 13 graden Celsius;
- Porter/Stout: 8 – 13 graden Celsius.
Al kennis gemaakt met de Tilt
De Tilt-hydrometer is ontworpen voor thuisbrouwen en laat u direct het soortelijk gewicht en de temperatuur van uw brouwsel aflezen op uw compatibele Apple iPhone / iPad of Android-smartphone / tablet of Tilt Pi. De meeste Bluetooth 4.0+ apparaten werken met de Tilt. U kunt vervolgens optioneel gegevens in de cloud loggen met behulp van onze gratis Google Spreadsheets-sjabloon of andere cloudplatforms van derden. Zie onze Apps- sectie voor meer informatie.
Het doel is om thuisbrouwers te helpen beter bier te brouwen. Met de Tilt-hydrometer kunt u het soortelijk gewicht en de temperatuur van uw bier controleren tijdens het gisten, zonder ooit uw fermentor te openen of uw kostbare brouwsel uit te schenken. Dit maakt het brouwen consistenter en gemakkelijker te volgen.
Voorbeeld van het brouwen van een witbier met de Tilt
Hoe bevallen de bieren van de nieuwe brouwerijen
De laatste maanden heb ik veel nieuwe bieren gedronken van sinds kort in de in de handel zijn van brouwerijen die de laatste jaren
er bij gekomen zijn.
Het valt me erg op dat veel van deze bieren erg bitter zijn door dat er veel bitter hop gebruikt wordt.
Hoe denken jullie hier over.
De nieuwe bieren zijn vaak erg bitter
76 WINNENDE BIEREN NA 5e DUTCH BEER CHALLENGE
80 bierbrouwers op Multi Bier Xperience in Helmond
Multi Bier in Helmond organiseert zondag 24 en maandag 25 maart 2019 de tweede editie van de Multi Bier Xperience. Tachtig (inter)nationale brouwerijen onder één dak presenteren honderden speciaalbieren en diverse workshops en proeverijen tijdens dit bierevenement dat gratis toegankelijk is voor ondernemers en professionals in de drankenbranche.
Dit zijn de 10 beste brouwerijen van Nederland –
de nummer 1 komt uit Den Helder
Met 658 bierbrouwerijen in Nederland is de keuze voor speciaalbieren enorm. Hoewel de grote boom van de afgelopen jaren voorbij lijkt te zijn, blijft het aanbod gerstenat voorlopig nog fors groeien.
Door alle biertjes zie je misschien de tap niet meer, want welk biertje is de moeite waard om eens te drinken? Het vak van biersommelier is niet voor niets zo in opkomst.
Untappd, een app om bier te beoordelen, houdt wereldwijd bij wat de allerbeste bieren zijn volgens hun gebruikers. Business Insider zet op basis van hun bevindingen de tien beste brouwerijen van Nederland op een rij.
Overgenomen van Businessinsider
1. Tommie Sjef Wild Ales 🍺 Den Helder
Plaats: Den Helder, Noord-Holland
Waardering: 4,06 sterren
Opgericht in 2014
2. De Moersleutel 🍺 Alkmaar
Plaats: Alkmaar, Noord-Holland
Waardering: 3,95 sterren
Opgericht in 2015
3. Mederij Marcus 🍺 Helmond
Plaats: Helmond, Noord-Brabant
Waardering: 3,88 sterren
Opgericht in 2016
4. Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder 🍺 Den Haag
Plaats: Den Haag, Zuid-Holland
Waardering: 3,79 sterren
Opgericht in 2013
5. Vandenbroek 🍺 Midwolde
Plaats: Midwolde, Groningen
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2014
6. Brouwerij de Molen 🍺 Bodegraven
Plaats: Bodegraven, Zuid-Holland
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2004
7. Bierbrouwerij De Koningshoeven 🍺 Berkel-Enschot
Plaats: Berkel-Enschot, Noord-Brabant
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 1884
8. d’Ooijevaer 🍺 Gennep
Plaats: Gennep, Limburg
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 2013
9. Brouwerij Kees 🍺 Middelburg
Plaats: Middelburg, Zeeland
Waardering: 3,71 sterren
Opgericht in 2015
10. Batches Beer Manufacturers 🍺 Berlicum
Plaats: Berlicum, Noord-Brabant
Waardering: 3,69 sterren
Opgericht in 2017
Biertje wordt duurder
Alle vier de grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw allemaal hun pilsprijs verhoogd.
Het gaat om de tarieven van Heineken, AB InBev, Grolsch en Swinkels voor horecaondernemers, die gemiddeld 4% moeten aftikken bij de brouwers.
Uiteindelijk zullen ze een deel daarvan aan de klant aan de tap doorrekenen.
Het vakblad ontdekte een constante prijsstijging door de jaren heen. Sinds 2014 is de gemiddelde pilsprijs met ruim 17% gestegen.
Brouwers noemen meestal de stijgende arbeidskosten, grondstofprijsverhogingen en „een tegenvallende zomer” volgens het blad als oorzaak.
Non-alcoholische bieren zitten in de lift
Steeds meer biermerken brengen een non-alcoholische variant van hun paradepaardjes op de markt. De laatste in de rij is Leffe, dat deze maand het allereerste volledig alcoholvrije abdijbier in België heeft gelanceerd. Maar het is ook een wereldwijde trend, klinkt het bij persagentschap Reuters.
Overgenomen van nieuwsblad
Bier bewaren: de gigantische invloed van temperatuur
Bier bewaren bij kamertemperatuur of juist gekoeld? Het is uiteraard behoorlijk afhankelijk van het type bier. Stouts doen het goed bij kamertemperatuur en de invloed van temperatuur bij pilsners is minder groot dan bij andere bierstijlen. ‘Maar de IPA, en andere bierstijlen die ‘zwaar gehopt’ zijn, gedijen het beste tussen de 4 en de 6 graden’, aldus Jan Klos, international beer quality manager bij Brewdog.
Overgenomen van Misset Horeca
De pilsprijs onder de loep: 75 procent duurder sinds 2006
De vier grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw allemaal hun pilsprijs verhoogd. Voor zowel fust- als tankbier gaan horecaondernemers gemiddeld zo’n 4 procent meer betalen. Misset Horeca neemt de traditionele, jaarlijkse prijsverhoging onder de loep en kijkt verder terug. Sinds 2014 is de gemiddelde pilsprijs met ruim 17 procent gestegen. Wie verder terugkijkt ziet een gemiddelde stijging van zo’n 75 procent.
Overgenomen van Misset Horeca